Logo BIP
Herb
Biuletyn Informacji Publicznej
Urzędu Miejskiego w Choszcznie

Wyszukiwanie zaawansowane

Menu przedmiotowe

BOI

Tagi

Zarządzenie Nr 1370/21 Burmistrza Choszczna z dnia 29 grudnia 2021 r. w sprawie wprowadzenia wytycznych dotyczących organizowania imprez, przyjęć oraz spotkań okolicznościowych w obiektach stanowiących własność Gminy Choszczno w trakcie epidemii COVID-19

Zarządzenie Nr 1370/21
Burmistrza Choszczna

z dnia 29 grudnia 2021 r.

w sprawie wprowadzenia wytycznych dotyczących organizowania imprez, przyjęć oraz spotkań okolicznościowych w obiektach stanowiących własność Gminy Choszczno w trakcie epidemii COVID-19

Na podstawie art.30 ust.2 pkt 3 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz.U. z 2021 r., poz. 1372, poz. 1834) w związku z zapisami ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. z 2021 r. poz. 2095 ze zm.) oraz rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 maja 2021 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz.U. z 2021 r. poz. 861 ze zm.) zarządzam, co następuje:

§ 1. W celu:

- dodatkowego zwiększenia bezpieczeństwa pracowników oraz gości obiektu,

- minimalizowania ryzyka zakażenia pracowników obiektu, gości oraz innych osób z zewnątrz,

- ograniczenia liczby kontaktów na terenie obiektu w danym przedziale czasowym, w ramach zabezpieczenia przed możliwym zakażeniem,

- kompleksowego działania przeciwepidemicznego dostosowanego do etapu zaawansowania stanu epidemii wprowadzam wytyczne dotyczące organizowania imprez, przyjęć oraz spotkań okolicznościowych w trakcie epidemii COVID-19 w obiektach stanowiących własność Gminy Choszczno w trakcie epidemii COVID-19.

§ 2. W celu zapewnienia bezpieczeństwa pracownikom, gościom oraz innym osobom z zewnątrz (dostawcy, firmy/osoby obsługujące imprezę) organizator imprezy ma obowiązek:

1) dostosować liczbę zaproszonych gości do nowych wytycznych związanych z dopuszczalną liczbą osób w danej strefie w trakcie imprezy,

2) zapewnić możliwość zachowania bezpiecznej odległość pomiędzy osobami przebywającymi w tym samym pomieszczeniu (minimum 1,5 metra),

3) poinformować gości i obsługę, że w imprezie nie mogą brać udziału osoby chore na COVID-19, zakażone SARS-CoV-2, przebywające w kwarantannie, izolacji, manifestujące objawy ze strony układu oddechowego,

4) poinformować gości o wytycznych dotyczących wszelkich ustalonych zasad panujących w miejscu imprezy,

5) zapewnić dostęp do maseczek i płynu dezynfekującego obsłudze oraz gościom. Poinformować osoby przebywające w obiekcie o konieczności zakrywania nosa i ust oraz stosowania środków dezynfekcyjnych.  Rekomendowane jest umieszczenie dozowników z płynem do dezynfekcji przy wejściu do obiektu, dla gości w obszarze sali jadalnej, przy wyjściu z toalet, w pomieszczeniach socjalnych, itp.,

6) zapewnić odległość między blatami stolików (od ich brzegów) min. 1,5 m, zaś 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika),

7) zapewnić realizację zasady, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku, w celu zwiększenia bezpieczeństwa i dystansu między gośćmi proponowana jest redukcja osób przy stole o 20% względem standardowego usadzenia; zalecane jest usadzanie gości po obu stronach stołu tak, aby goście nie siedzieli vis a vis siebie.

8) zapewnić osobę do obsługi przestrzeni w której znajdują się bary sałatkowe, stoliki z ciastami, tzw. „wiejskie stoły”, dozowniki do samodzielnego nalewania napojów, bufety, stoły wiejskie, bary, bary kawowe, chłodnie z lodami, stoły z tzw. live cooking (gotowanie na żywo),

9) jak najczęściej wietrzyć pomieszczenia (nie zaleca się używania klimatyzacji),

10) monitorować przestrzeganie niniejszych wytycznych i procedur.

§ 3. Dodatkowe zalecenia dla osób korzystajacych z obiektu:

1) zachować bezpieczną odległość od innych osób przebywajacych w tym samym pomieszczeniu (minimum 1,5 metra),

2) przestrzegać zasad higieny oraz dobrych praktyk higienicznych,

3) podczas kaszlu i kichania zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką - jak najszybciej wyrzucić chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć lub zdezynfekować ręce,

4) stosować się do zaleceń i procedur obowiązujących w obiekcie,

5) zaleca się, aby osoba uczestnicząca w imprezie założyła organizatorowi pisemne oświadczenie               o uczestnictwie w wydarzeniu, które jest jednoznaczne z akceptacją niniejszych wytycznych (zbieranie tych danych nie jest obligatoryjne, ale rekomendowane aby ułatwić służbom sanitarnym dochodzenie epidemiologiczne na wypadek wykrycia, że osoba zakażona brała udział w danym wydarzeniu) - dane po ich uzyskaniu powinny być przechowywane przez 2 tygodnie

6) zwiększenie częstotliwości (rekomendowane co godzinę) czyszczenia i dezynfekcji powierzchni wspólnych, takich jak: toalety, poręcze, klamki, włączniki światła, uchwyty, poręcze krzeseł, podłogi, blaty.

7) po każdej imprezie zaleca się rutynowe sprzątnięcie sali (tekstylia należy prać w temp. min 60º C z dodatkiem detergentu) i dezynfekcję wszystkich powierzchni dotykowych (w tym oparcia krzeseł), sprzętu, toalet, gruntowne wywietrzenie pomieszczeń.

§ 4. Procedury postępowania w przypadku podejrzenia u gościa lub innej osoby z zewnątrz zakażenia koronawirusem:

1. W przypadku stwierdzenia wyraźnych oznak choroby jak uporczywy kaszel, złe samopoczucie, trudności w oddychaniu, osoba nie powinna zostać wpuszczona na teren obiektu.

2. Osoba z objawami o których mowa w ust. 1, powinna zostać poinstruowana o konieczności jak najszybszego kontaktu z lekarzem celem uzyskania teleporady medycznej lub zgłoszeniu się do najbliższego oddziału zakaźnego poprzez udanie się tam transportem własnym lub powiadomienie pod nr 999 albo 112.

3. Należy zgłosić obecność w obiekcie osoby z objawami, o których mowa w ust. 1 do kierownictwa, co umożliwi obsłudze ustalenie obszaru, w którym poruszała się i przebywała osoba, przeprowadzenie rutynowego sprzątania, zgodnie z procedurami obiektu oraz zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty itp.).

4. Należy ustalić listę pracowników, gości oraz innych osób z zewnątrz (jeśli to możliwe) obecnych w tym samym czasie w części/częściach obiektu, w których przebywał pracownik/interesant i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie gov.pl/web/koronawirus/ oraz gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.

§ 5. Nadzór na wykonaniem zarządzenia powierza się Naczelnikowi Wydziału Administracji Lokalami.

§ 6. Zarządzenie wchodzi w wżycie z dniem podpisania.

 

 

BURMISTRZ

/-/ Robert Adamczyk

 


Załączniki do pobrania

Plik Nazwa Data dodania Pobrań
zarządzenie 1370 21.pdf (PDF, 102.66Kb) 2021-12-29 11:21:29 59
Plik Nazwa Data dodania Pobrań

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Osoba odpowiadająca za treść informacji

Robert Adamczyk

Data wytworzenia:
29 gru 2021

Osoba dodająca informacje

Karolina Wadecka

Data publikacji:
29 gru 2021, godz. 11:21

Osoba aktualizująca informacje

Karolina Wadecka

Data aktualizacji:
29 gru 2021, godz. 11:21